Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Αστρολογικό Λεξικό Γράμμα Π

Από την Ελίνα Βατικιώτη




Παραλληλία :

Δύο πλανήτες βρίσκονται σε παραλληλία όταν έχουν ακριβώς την ίδια απόκλιση, δηλαδή απέχουν την ίδια απόσταση  Βόρεια ή Νότια του Ισημερινού. Η παραλληλία θεωρείται πως έχει ισχύ Συνόδου.

 

Παρορμητικός Σταυρός :

Στον Παρορμητικό Σταυρό ανήκουν οι Ζωδιακές Περιοχές του Κριού, του Ζυγού, του Καρκίνου και του Αιγόκερω.

 

Πανσέληνος :

Πανσέληνος ονομάζεται η Σεληνιακή φάση κατά την οποία η Σελήνη βρίσκεται απέναντι από τον Ήλιο και αντανακλά το φως του, διαθέτοντας ολόκληρη την επιφάνεια της, η οποία είναι στραμμένη προς τη Γη .  Πανσέληνος συμβαίνει μία φορά τον μήνα. Όταν συμβαίνει δεύτερη Πανσέληνος μέσα σ έναν ημερολογιακό μήνα ή στην ίδια Ζωδιακή Περιοχή , τότε ονομάζεται Blue Moon “.

 

Παρθένος :

Η Παρθένος είναι αστερισμός αλλά αποτελεί και την έκτη στη σειρά Ζωδιακή περιοχή. Το σύμβολό της είναι μια γυναίκα με ένα στάχυ και υπονοεί την καλλιέργεια του υλικού και νοητικού επιπέδου.

 

Πέμπτος Οίκος :

Ο Πέμπτος οίκος συμβολίζει τα δημιουργήματα του ανθρώπου. Κοσμικά συνδέεται με τον Ήλιο και τη Ζωδιακή Περιοχή του Λέοντα.

 

Πλανήτης :

Πλανήτης ονομάζεται το ετερόφωτο ουράνιο σώμα που περιφέρεται γύρο από ένα αστέρι (ήλιο). Οι πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος είναι : ο Ερμής , η Αφροδίτη, η Γη, ο Άρης, ο Δίας, ο Κρόνος, ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας. Αστρολογικά ο Ήλιος και η Σελήνη αν και δεν ανήκουν στους πλανήτες, αλλά στα Φώτα, αναφέρονται συχνά στον προφορικό αστρολογικό λόγο σαν πλανήτες. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα ουράνια σώματα όπως είναι ο Χείρωνας.

 

Πλούτωνας :

Ο Πλούτωνας ήταν ο θεός του Κάτω Κόσμου σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία. Είναι όμως και πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος. Ανακαλύφθηκε το 1830 και χρειάζεται 248 χρόνια για μια πλήρη περιφορά του γύρω από τον Ήλιο. Αστρολογικά συμβολίζει την μετασχηματιστική ενέργεια. Κοσμικά συνδέεται με την Ζωδιακή Περιοχή του Σκορπιού και τον 8ο οίκο.

 

Πλουτώνια Κρίση :

Σαν Πλουτώνια Κρίση αναφέρεται η περίοδος κατά την οποία ο διελαύνον Πλούτωνας τετραγωνίζει τον γενέθλιο Πλούτωνα.

 

Ποιότητες :

Οι Ζωδιακές περιοχές χωρίζονται σε ποιότητες. Αυτές οι Ποιότητες είναι :

  • Παρορμητική : Κριός – Ζυγός – Καρκίνος - Αιγόκερως
  • Σταθερή : Ταύρος – Σκορπιός – Λέοντας - Υδροχόος
  • Μεταβλητή : Δίδυμος – Τοξότης – Παρθένος – Ιχθύς.

 

Πολικότητα :

Οι Ζωδιακές Περιοχές εμφανίζουν πολικότητα, δηλαδή Κάθε Ζωδιακή Περιοχή έχει το Ζευγάρι της, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι και ονομάζεται αντίθετο ή συμπληρωματικό. Η Αστρολογική προσέγγιση και ερμηνεία βασίζεται πάνω στην πολικότητα κάθε Ζωδιακού Άξονα.

 

Πολυαστρία (stellium) :

Πολυαστρία ονομάζεται μια σύνοδος πλανητών η οποία εμπεριέχει περισσότερους από τρεις πλανήτες ή σημεία αστρολογικού ενδιαφέροντος.

 

Ποσειδώνας :

Ο Ποσειδώνας στην μυθολογία ήταν ο θεός της θάλασσας. Ανακαλύφθηκε το 1846 μέσα από μαθηματικές εξισώσεις και όχι από παρατήρηση. Χρειάζεται 165 χρόνια για μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Είναι ο προτελευταίος πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος και συνδέεται κοσμικά με τον 12ο οίκο και τη Ζωδιακή Περιοχή των Ιχθύων.

 

Πρόβλεψη :

Σαν Αστρολογική πρόβλεψη ορίζουμε τα γεγονότα τα οποία είναι πιθανό να συμβούν στο μέλλον. Για να γίνει μια Αστρολογική πρόβλεψη χρειάζεται ο Αστρολόγος να γνωρίζει τα Συστήματα Πρόβλεψης, να έχει Συνθετική Ικανότητα και βεβαίως να έχει Ηθική και να δείχνει Σεβασμό σε αυτό που κάνει.

 

Προοδευτικά :

Βλ.  Δευτερεύον Προοδευτικό Ωροσκόπιο :

Τα Δευτερεύοντα Προοδευτικά αποτελούν μια μέθοδο πρόβλεψης γεγονότων για έναν γενέθλιο χάρτη. Ο Δευτερεύον Προοδευτικός Χάρτης αποτελεί έναν υποθετικό χάρτη πάνω στον οποίο τα ουράνια σώματα (πλανήτες- Φώτα) κινούνται με ταχύτητα μιας μοίρας κάθε χρόνο.

 

Πτολεμαίος :

Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος ήταν μαθηματικός, αστρονόμος και αστρολόγος, ο οποίος έζησε μεταξύ 1ου και 2ου αιώνα μ.Χ. Η τετράβιβλος  μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα, το οποίο μελετούν οι σύγχρονοι Αστρολόγοι. 

 

Πτολεμαϊκές   Όψεις :

Οι όψεις που αποδεχόταν ο Πτολεμαίος ήταν οι λεγόμενες σήμερα βασικές όψεις και δείχνουν τη σχέση μεταξύ των στοιχείων και ποιοτήτων των ζωδιακών περιοχών. Οι Βασικές όψεις είναι η Σύνοδος – η Αντίθεση – το Τρίγωνο – το Τετράγωνο – το Εξάγωνο.

 

Πτώση :

Ένας Πλανήτης είναι σε πτώση όταν βρίσκεται στην απέναντι Ζωδιακή Περιοχή από αυτήν που έχει έξαρση.

 

Πύρινος Δρόμος ( Via Compusta ) :

Σαν Πύρινο Δρόμο ή Κεκαυμένη Ζώνη αστρολογικά ορίζεται το τόξο από την 15η μοίρα του Ζυγού έως τη 15η μοίρα του Σκορπιού. Σε αυτή τη Ζώνη σύμφωνα με την Ωριαία Αστρολογία η Σελήνη δυσκολεύεται με τα θέματα εξέλιξης που την αφορούν.

 





 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου