Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Αστρολογικό Λεξικό Γράμματα Ι - Κ




Ιατρική Αστρολογία :

Ιατρική Αστρολογία αποτελεί μια εξειδίκευση της αστρολογικής γνώσης.  Οι Πλανήτες και οι Ζωδιακές Περιοχές αναφέρονται σε συγκεκριμένα όργανα και λειτουργίες, ενώ οι όψεις υποδεικνύουν πιθανές προσβολές των οργάνων.

 

Ισημερίες :

Ισημερία ονομάζεται η στιγμή κατά την οποία οι ακτίνες του Ήλιου έχουν κάθετη κλίση προς τη Γη. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει 2 φορές τον χρόνο. Την Άνοιξη συμβαίνει η εαρινή Ισημερία γύρω στις 21 Μαρτίου, ενώ το Φθινόπωρο έχουμε την φθινοπωρινή ισημερία  κοντά στις 23 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια των Ισημεριών οι ημέρες έχουν ακριβώς ίση διάρκεια με τις νύχτες. Αστρολογικά στην Εαρινή Ισημερία ξεκινάει η Ζωδιακή Περιοχή του Κριού, ενώ στην Φθινοπωρινή Ισημερία η Ζωδιακή Περιοχή του Ζυγού.

 

Ισημερινά Ζώδια :

Σαν ισημερινές Ζωδιακές Περιοχές, ορίζονται εκείνες οι οποίες ταυτίζονται με τις Ισημερίες. Με την Εαρινή Ισημερία ταυτίζεται η περιοχή του Κριού, ενώ με την Φθινοπωρινή Ισημερία ταυτίζεται η περιοχή του Ζυγού.

 

Ισημερινός :

Ο Ισημερινός είναι μια νοητή γραμμή η οποία απέχει ίση απόσταση από τον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο. Χωρίζει τη Γη σε δύο ισομερή τμήματα τα οποία ονομάζονται Βόρειο και Νότιο Ημισφαίριο. Το γεωγραφικό Πλάτος του Ισημερινού θεωρείται πως βρίσκεται στη 0 μοίρα.

 

Ίσοι Οίκοι :

Οι Ίσοι Οίκοι αναφέρονται σε σύστημα Οικοθεσίας. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα όλοι οι οίκοι αποτελούνται από 30 μοίρες, ενώ ξεκινούν πάντα από τη μοίρα που βρίσκεται ο Ωροσκόπος ή ο Ήλιος, ανάλογα με το σύστημα που έχουμε επιλέξει.

 

Ιχθύς :

Οι Ιχθύες είναι Αστερισμός αλλά αποτελούν και την Δωδέκατη Ζωδιακή Περιοχή. Το σύμβολό τους είναι δύο ψάρια σε αντίθετη κατεύθυνση το ένα από το άλλο αλλά ταυτόχρονα ενωμένα  και υπονοούν τη διπλή ανθρώπινη φύση καθώς και τις τάσεις φυγής.

 

Καζίμι  (Cazimi):

Καζίμι ονομάζεται όψη στενής συνόδου ενός πλανήτη με τον Ήλιο. Η απόσταση αυτή ορίζεται από 0 – 17 λεπτά της μοίρας. Όταν η απόσταση είναι μεγαλύτερη από τα 17 λεπτά ο πλανήτης θεωρείται «καμένος».

 

Καμένος Πλανήτης :

Καμένος ονομάζεται ο πλανήτης που απέχει από 17 λεπτά της μοίρας έως 8 μοίρες και 30 λεπτά από τον Ήλιο. Ιδιαίτερη σημασία  στους καμένους πλανήτες δίνεται στην Ωριαία Αστρολογία.

 

Καρκίνος :

Ο Καρκίνος είναι αστερισμός, αλλά αποτελεί και την τέταρτη στη σειρά Ζωδιακή περιοχή. Το σύμβολό του είναι ένα καβούρι και υπονοεί την ανάγκη για συναισθηματική ασφάλεια.

 

Κάρμα :

Η λέξη «karma» είναι Σανσκριτική και σημαίνει «πράξη» και «έργο». Την χρησιμοποιούμε για να δείξουμε πως κάθε πράξη έχει και ένα αποτέλεσμα. Εάν θέλουμε να αλλάξουμε το αποτέλεσμα πρέπει να αλλάξουμε την «πράξη». Η λέξη χρησιμοποιείται πολλές φορές αυθαίρετα θεωρώντας πως δείχνει «ανταπόδοση ενέργειας» και «σκληρών μαθημάτων» από προηγούμενες ενσαρκώσεις.

 

Κένταυρος :

Οι Κένταυροι ήταν Μυθολογικά Πλάσματα κατά το ήμισυ άνθρωποι και κατά το άλλο ήμισυ άλογα. Ο Χείρωνας αν και είναι ο πιο γνωστός Κένταυρος δεν προέρχεται από τη γενιά των Κενταύρων. Αστρονομικά το όνομα έχει δοθεί σε ουράνια σώματα μεταξύ του Δία και του Ποσειδώνα, τα οποία συμπεριφέρονται κατά το ήμισυ σαν αστεροειδής και κατά το άλλο ήμισυ σαν κομήτες.

 

Κέπλερ Γιοχάνες (27.12.1751 -15.11.1630)

Ο Κέπλερ ήταν Γερμανός Αστρονόμος , Αστρολόγος και Μαθηματικός. Θεωρείται ο «Νομοθέτης του Ουρανού».  Σαν Αστρολόγος υπήρξε Σύμβουλος του Αυτοκράτορα Ροδόλφου Β.

Διατύπωσε τους Νόμους του Κέπλερ οι οποίοι είναι οι εξής :

·         Νόμος των ελλειπτικών τροχιών.

·         Νόμος των ίσων εμβαδών.

·         Νόμος των περιόδων.

 

Κετού :

Το όνομα Κετού αναφέρεται στην Ουρά του Δράκου, σύμφωνα με την Ινδική Αστρολογία. Τη θέση αυτή στην Δυτική αστρολογία την λαμβάνει ο Νότιος Δεσμός της Σελήνης.

 

Κοπέρνικος :

Ο Νικόλαος Κοπέρνικος ήταν Πολωνός μαθηματικός και αστρονόμος, ο οποίος  διατύπωσε το ηλιοκεντρικό μοντέλο του συστήματος μας και του σύμπαντος.

 

Κοσμογονία :

Σαν Κοσμογονία, ορίζεται οποιαδήποτε φιλοσοφική, επιστημονική, θρησκευτική ή μυθολογική προσέγγιση, η οποία έχει να κάνει με τη γέννηση του Σύμπαντος Κόσμου.

 

Κοχ (Koch) :

Το Σύστημα Κοχ είναι ένα Σύστημα Οικοθεσίας, το οποίο υποστηρίχθηκε από τον Walter Koch το 1971. Θεωρείται μια βελτιωμένη έκδοση του Placidus , αν και οι περισσότεροι Αστρολόγοι χρησιμοποιούν το Placidus. Τα συστήματα Οικοθεσίας μέχρι και σήμερα δεν θεωρούνται αξιόπιστα για τα Βόρεια Πλάτη.

 

Κριός :

Ο Κριός είναι αστερισμός αλλά αποτελεί και την πρώτη στη σειρά Ζωδιακή Περιοχή. Το σύμβολό του είναι ένα κριάρι και υπονοεί την ανάγκη για δράση.

 

Κρίσιμες Μοίρες :

Κρίσιμη Μοίρα θεωρείται  η πρώτη και η τελευταία μοίρα κάθε ζωδιακής περιοχής. Επιπλέον Κρίσιμες Μοίρες θεωρούνται για τα :

·         Παρορμητικά Ζώδια: 1η, 14η, 27η.

·         Σταθερά Ζώδια: 10η, 22η

·         Μεταβλητά Ζώδια: 5η, 18η

 

Κρόνος :

Ο Κρόνος ήταν Μυθολογική θεότητα, πατέρας του Δία και σύζυγος της Ρέας. Αστρονομικά είναι πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος. Αστρολογικά ανήκει στους Κοινωνικούς Πλανήτες και συμβολίζει τα όρια.

 

Κυβερνήτες :

Κάθε Ζωδιακή περιοχή έχει χαρακτηριστικά τα οποία βρίσκουν ανταπόκριση και είναι συναφή με κάποιον πλανήτη. Εξ ορισμού κάθε πλανήτης Κυβερνά μια ζωδιακή περιοχή, π.χ. ο Ήλιος είναι Κυβερνήτης του Λέοντα και η Σελήνη είναι Κυβερνήτρια του Καρκίνου. Κυβερνήτης ενός Ωροσκοπίου θεωρείται πάντα ο πλανήτης που Κυβερνά την Ζωδιακή Περιοχή του Ωροσκόπου.

 

Culpeper :

Ο Nicholas Culpeper , υπήρξε ένας σημαντικός Άγγλος αστρολόγος, ιατρός και βοτανολόγος του 17ου αιώνα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου