Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Αστρολογικό Λεξικό (γράμμα Α έως Δ )Από την Ελίνα Βατικιώτη


Α

Αδυναμία :
Σαν Αδυναμία ενός πλανήτη, ορίζουμε τη ζωδιακή θέση που βρίσκεται απέναντι από τη θέση που Κυβερνά ο πλανήτης. Έτσι π.χ ο Άρης κυβερνά το Ζώδιο του Κριού, άρα σε αδυναμία βρίσκεται στον Ζυγό.

Άγονα Ζώδια :
Σαν άγονα Ζώδια αναφέρονται οι Ζωδιακές Περιοχές που ανήκουν στους Διδύμους, τον Λέοντα και την Παρθένο.

Αέρινα Ζώδια :
Οι Ζωδιακές περιοχές οι οποίες έχουν τη φύση του Αέρα είναι των Διδύμων, του Ζυγού και του Υδροχόου.

Αιγόκερως :
Ο Αιγόκερως είναι Αστερισμός, αλλά αποτελεί και τη δέκατη στη σειρά Ζωδιακή περιοχή. Το σύμβολό του είναι ένας τράγος και υπονοεί την ανάγκη για ανοδική πορεία.

Ακμή Οίκου : 
Ακμή Οίκου ονομάζεται η διαχωριστική γραμμή μεταξύ δύο οίκων. Το ενεργειακό δυναμικό της ακμής θεωρείται πως είναι το πιο ισχυρό.

Αμοιβαία Υποδοχή :
Αμοιβαία Υποδοχή συμβαίνει μεταξύ δύο πλανητών. Για να συμβεί πρέπει ο ένας πλανήτης να βρίσκεται στη ζωδιακή περιοχή που Κυβερνά ο άλλος. Παράδειγμα : Σελήνη στη Παρθένο και Ερμής στον Καρκίνο.

Ανάδρομος Πλανήτης :
Ανάδρομος πλανήτης ονομάζεται αυτός που φαινομενικά κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που κινούνται οι πλανήτες πάνω στην εκλειπτική.

Ανάλυση και Σύνθεση Αστρολογικού Χάρτη :
Ονομάζεται η εργασία που κάνει ο Αστρολόγος για να μπορέσει να καταλήξει σε ορθή ερμηνεία ενός προσωπικού αστρολογικού Χάρτη. Από τη μία δηλαδή αναλύει κάθε πλανήτη σε ζώδιο και θέση, ενώ μετά από την ανάλυση, χρειάζεται να Συνθέσει τις πληροφορίες που πήρε ώστε να καταλήξει σε σωστά συμπεράσματα. Η Σύνθεση του Αστρολογικού Χάρτη θεωρείται η πιο δύσκολη Αστρολογική Εργασία.

Ανατολή :
Σαν Ανατολή ορίζεται ο Ωροσκόπος, ο οποίος υποδηλώνει τον Ορίζοντα. Την στιγμή που Ανατέλλει ο Ήλιος από τον Ορίζοντα, ο Ήλιος και ο Ωροσκόπος βρίσκονται ακριβώς στην ίδια θέση.

Ανθρώπινα Ζώδια :
Σαν Ανθρώπινα Ζώδια ορίζονται οι Ζωδιακές Περιοχές οι οποίες συμβολίζονται με ανθρώπινη μορφή. Αυτές είναι των Διδύμων, της Παρθένου και του Υδροχόου.

Ανοχή :
Ανοχή ονομάζεται το όριο απόστασης (σε μοίρες ) μεταξύ δύο πλανητών ώστε να δημιουργείται μεταξύ τους όψη.

Αντίθεση :
Αντίθεση ονομάζεται η όψη που δημιουργούν μεταξύ τους δύο πλανήτες, όταν ο ένας βρίσκεται απέναντι από τον άλλον και σε απόσταση 180μοιρών.

Αντισκιά :
Αντισκιά της θέσης ενός πλανήτη θεωρείται το σημείο σε  ζωδιακή θέση και μοίρα, που δημιουργεί μαζί με την πραγματική θέση του πλανήτη, μεσοδιάστημα στην 0 μοίρα του Αιγόκερω ή του Καρκίνου. (Το τόξο που λαμβάνουμε υπ όψη μας είναι πάντα το μικρότερο και η 0 μοίρα ονομάζεται αστρολογικά πρώτη μοίρα). Αστρολογικά υπονοεί το παρασκήνιο.

Αποκλίνουσα όψη 
Αποκλίνουσα όψη ονομάζεται η όψη δύο πλανητών όταν αφού έχει ολοκληρωθεί η όψη,  ο πιο γρήγορος πλανήτης αποχωρίζεται από τον πιο αργό.

Αργοί πλανήτες :
Οι πλανήτες από τον Κρόνο και μετά δηλαδή Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας, ονομάζονται αργοί, λόγω της αργής κίνησης που έχουν γύρω από τον Ήλιο.

Άρης 
Ο Άρης ήταν μυθολογική θεότητα και είναι πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος. Ονομάζεται και "κόκκινος πλανήτης" λόγω του ερυθρού χρώματος που παρουσιάζει. Ανήκει στους λεγόμενους προσωπικούς πλανήτες και συμβολίζει τους τρόπους διεκδίκησης.

Αρμονικές Όψεις :
Σαν αρμονικές ορίζονται οι όψεις οι οποίες προδιαθέτουν σε μια ευκολία εκπλήρωσης. Αυτές οι όψεις είναι το τρίγωνο και το εξάγωνο, ενώ η σύνοδος θεωρείται αρμονική ανάλογα με τους Πλανήτες και τη Ζωδιακή τους περιοχή.

Αρσενικά Ζώδια :
Αρσενικά Ζώδια ονομάζονται αυτά που παρουσιάζουν εξώστρεφα χαρακτηριστικά, δηλαδή τα ζώδια της Φωτιάς (Κριός - Λέοντας - Τοξότης ) και του Αέρα (Δίδυμοι - Ζυγός - Υδροχόος ).

Αστερισμός : 
Αστερισμός ονομάζεται μια ομάδα αστεριών τα οποία είναι φαινομενικά ενωμένα μεταξύ τους . Αυτή η ένωση παράγει εικόνες οι οποίες είναι ορατές σε εμάς και χρησιμεύουν για την ευκολότερη διαίρεση του ουρανού και αναγνώριση συγκεκριμένων αστεριών.
  
Αστρολογία :
Η αστρολογία είναι η τέχνη που μελετά τις σχέσεις ανάμεσα στις κινήσεις  των πλανητών και στα γήινα συμβάντα, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε κοσμικό. Η Αστρολογική γνώση απαρτίζεται από διάφορους τομείς. 
Η άποψη μου είναι πως είναι μοιρολατρικό να πιστεύει ο κόσμος πως η Αστρολογία είναι μόνο εργαλείο πρόβλεψης. Η αυτοβελτίωση ενός ανθρώπου μέσα από την αυτογνωσία, μπορεί να τον οδηγήσει πάνω από οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Αστρολόγος :
Αστρολόγος ονομάζεται ο άνθρωπος που έχει μελετήσει την τέχνη της Αστρολογίας και είναι σε θέση να ερμηνεύσει έναν γενέθλιο αστρολογικό χάρτη, βάση της γνώσης που έχει λάβει. Για να την εξασκήσει σαν επάγγελμα θα πρέπει να έχει ολοκληρωμένη αστρολογική γνώση,  ήθος και αντικειμενικότητα. 

Ατομικότητα : 
Ατομικότητα ονομάζεται η τέχνη της ομαδοποίησης πολλών διαφορετικών λειτουργιών οι οποίες είναι άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους, δεν απομονώνονται και δεν διαιρούνται.  Σε ένα Ωροσκόπιο η Ατομικότητα συμβολίζεται με τον Ήλιο. 

Αφήλιο :
Αφήλιο ονομάζεται το πιο μακρινό σημείο της τροχιάς ενός πλανήτη  από τον Ήλιο. Το αφήλιο της Γης πραγματοποιείται κοντά στις 4 Ιουλίου κάθε χρονιάς. Είναι η ημέρα που η Γη βρίσκεται στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς της γύρω από τον Ήλιο.

Αφροδίτη
Η Αφροδίτη ήταν μυθολογική θεότητα και είναι πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος. Ονομάζεται και "Πούλια", "Αυγερινός" και "Εωσφόρος" . Ανήκει στους προσωπικούς πλανήτες και συμβολίζει τους τρόπους που εκφράζουμε τα συναισθήματα αγάπης.

Άφωνα Ζώδια :
Σαν Άφωνα Ζώδια ορίζονται τα Ζώδια της τριπλότητας του Νερού, δηλαδή ο Καρκίνος, ο Σκορπιός και οι Ιχθύες. (ονομάζονται έτσι προφανώς διότι δεν ορίζεται η έννοια τους από τη λογική - τον λόγο - τη φωνή ).

Aurora Borealis ( Βόρειο σέλας ) :
Σέλας ονομάζεται ένα εντυπωσιακό φαινόμενο στην ανώτερη ατμόσφαιρα της γης και συμβαίνει κυρίως στους πόλους. Θεωρείται σπάνιο φαινόμενο για τις χώρες της Μεσογείου. Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στους πόλους τόσο πιο ορατό είναι. Ο ουράνιος θόλος γεμίζει με φωτεινά χρώματα και σχέδια τα οποία δεν αφήνουν κανένα ανθρώπινο πλάσμα ανεπηρέαστο στη μαγεία του.

Β

Βορράς :
Ο Βορράς ενός Ωροσκοπίου βρίσκεται στην ακμή του τετάρτου Οίκου και όχι στην ακμή του Μεσουρανήματος. Οπτικά μας ξεγελά ο Αστρολογικός Χάρτης έχοντας υπόψη μας πως ο Βορράς βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όπως κοιτάμε την υδρόγειο. Αυτό είναι σωστό, με τη διαφορά πως σε αυτή την περίπτωση η Ανατολή βρίσκεται στη δεξιά πλευρά.

Βασιλίσκος :
Το όνομα Βασιλίσκος σημαίνει "Μικρός Βασιλιάς", είναι το πιο φωτεινό αστέρι του αστερισμού του Λέοντα. Στην αρχαιότητα τον θεωρούσαν έναν από τους 4 φρουρούς των Ουράνιων Μυστικών. Αστρολογικά τον γνωρίζουμε και με το όνομα Regulus..

Γ

Γαλαξιακό Κέντρο :
Γαλαξιακό κέντρο είναι το κέντρο βαρύτητας, γύρω από το οποίο κινείται ο Ήλιος. Αστρολογικά το κέντρο αυτό θεωρείται πως βρίσκεται κοντά στις τελευταίες μοίρες του Τοξότη.

Γαλαξίας :
Η λέξη "Γαλαξίας" προέρχεται από τη λέξη "γάλα" λόγω του ανοιχτόχρωμου γαλακτώδους χρώματος του. Αστρονομικά διευκρινίζεται σαν μια ομάδα αστεριών που συνδέονται μεταξύ τους. Μυθολογικά λέγεται πως προήλθε από το γάλα της Ήρας.

Γαλιλαίος Γαλιλέι :
Ο Γαλιλαίος ήταν Ιταλός μαθηματικός, φυσικός, αστρονόμος και φιλόσοφος μεταξύ 16ου και 17ου αιώνα. Ανακάλυψε τα φεγγάρια του Δία, τα δαχτυλίδια του Κρόνου και κατέγραψε τις φάσεις της Αφροδίτης υποστηρίζοντας την ηλιοκεντρική θεωρία. Έχει μείνει ιστορική η φράση του «Και όμως γυρίζει».


Γενέθλιος Χάρτης :
Σαν γενέθλιος Χάρτης ορίζεται μια συγκεκριμένη στιγμή σε τόπο και χρόνο. Αυτή η στιγμή καταγράφεται με κέντρο το σημείο της γέννησης της πάνω στη Γη. Ο χάρτης καταστρώνεται με κέντρο τη Γη καθώς αναπαριστά τις ακριβής θέσεις των πλανητών, του Ήλιου και της Σελήνης τη δεδομένη στιγμή. Είναι μια υποθετική "φωτογραφία" της ουράνιας σφαίρας που απαθανατίζει τη συγκεκριμένη στιγμή.

Γεωγραφικό Μήκος :
Γεωγραφικό Μήκος ορίζεται η απόσταση ενός σημείου Ανατολικά ή Δυτικά του Γκρίνουϊτς.

Γεωγραφικό Πλάτος :
Γεωγραφικό Πλάτος ορίζεται η απόσταση ενός σημείου Βόρεια ή Νότια του Γκρίνουϊτς.

Γεωκεντρικό Σύστημα :
Σαν γεωκεντρικό σύστημα ή μοντέλο, αστρολογικά ορίζεται το σύστημα του Πτολεμαίου. Σύμφωνα με αυτό η Γη θεωρείται το κέντρο και οι θέσεις των πλανητών ορίζονται ανάλογα πάντα με τη Γη. Αυτό το μοντέλο έχει υιοθετηθεί για την Αστρολογική Ερμηνεία, διότι η προσέγγιση γίνεται ανάλογα με τον χρόνο και τον τόπο γέννησης ενός ανθρώπου πάνω στη Γη. Η αστρολογία ενδιαφέρεται για τις πλανητικές σχέσεις που δημιουργούνται σύμφωνα με το σημείο γέννησης και όχι σύμφωνα με οποιοδήποτε άλλο σημείο στο Ηλιακό μας Σύστημα.

Γη :
Γη ονομάζεται ο πλανήτης στον οποίο ζούμε και σε έναν αστρολογικό χάρτη λαμβάνει τη κεντρική θέση. Πάνω σε αυτή τη κεντρική θέση προσαρμόζονται οι θέσεις των πλανητών, του Ήλιου και της Σελήνης, ανάλογα με τις αστρονομικές μετρήσεις της ταχύτητας και της θέσης που βρίσκονται μέσα στο Ηλιακό μας Σύστημα.

Γήινα Ζώδια :
Οι Ζωδιακές περιοχές οι οποίες έχουν τη φύση της γης είναι του Ταύρου, της Παρθένου και του Αιγόκερω.

Γόνιμα Ζώδια :
Σαν γόνιμα ζώδια ορίζονται οι Ζωδιακές Περιοχές της τριπλότητας του Νερού, δηλαδή του Καρκίνου, του Σκορπιού και των Ιχθύων.

Γωνιακός Πλανήτης :
Σαν Γωνιακός πλανήτης ορίζεται κάθε πλανήτης ο οποίος βρίσκεται μέσα σε έναν γωνιακό οίκο ή απέχει 5 μοίρες πριν από την ακμή ενός γωνιακού οίκου.

Γωνιακοί Οίκοι :
Σαν γωνιακούς οίκους ορίζουμε τους τέσσερεις οίκους που βρίσκονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα Ανατολή - Δύση - Βορρά - Νότο. Αυτοί οι οίκοι είναι οι : Πρώτος - Έβδομος - Τέταρτος - Δέκατος.

Δ

Δεκανοί : 
Το όνομά τους παράγεται από τη λέξη "δέκα" και υποδηλώνει δέκα μοίρες κάθε Ζωδιακής περιοχής. Κάθε Ζωδιακή Περιοχή αποτελείται από 30 μοίρες. Κάθε 10 μοίρες τις ονομάζουμε Δεκανό. Οπότε κάθε Ζώδιο έχει 3 Δεκανούς.  Στην πραγματικότητα οι Δεκανοί αναφέρονται σε 36 μικρές ομάδες αστεριών που ανατέλλουν διαδοχικά στον Ορίζοντα.

Δέκατος Οίκος :
Ο Δέκατος οίκος ενός Ωροσκοπίου εμπεριέχει την κοινωνική καταξίωση και αναγνώριση. Κοσμικά συνδέεται με τον Πλανήτη Κρόνο και τη Ζωδιακή Περιοχή του Αιγόκερω.

Δεσμοί :
Όταν η τροχιά κάποιου πλανήτη τέμνει την εκλειπτική δημιουργούνται οι Δεσμοί. Δεσμοί δημιουργούνται για όλους τους πλανήτες, αλλά οι πιο γνωστοί είναι οι Δεσμοί της Σελήνης. Για τα Νότια πλάτη έχουμε τους Νότιους Δεσμούς και για τα Βόρεια πλάτη τους Βόρειους.

Δεσπότης Πλανήτης :
Δεσπότης Πλανήτης μέσα σε ένα Ωροσκόπιο, ονομάζεται ο πλανήτης που βρίσκεται στη Ζωδιακή Περιοχή που Κυβερνά. Έτσι για παράδειγμα αν σε ένα Ωροσκόπιο η Σελήνη βρίσκεται στον Καρκίνο, θεωρείται Δεσπότης Πλανήτης του Ωροσκοπίου.

Δευτερεύον Προοδευτικό Ωροσκόπιο
Τα Δευτερεύοντα Προοδευτικά αποτελούν μια μέθοδο πρόβλεψης γεγονότων για έναν γενέθλιο χάρτη. Ο Δευτερεύον Προοδευτικός Χάρτης αποτελεί έναν υποθετικό χάρτη πάνω στον οποίο τα ουράνια σώματα (πλανήτες- Φώτα) κινούνται με ταχύτητα μιας μοίρας κάθε χρόνο.

Δεύτερος Οίκος :
Ο οίκος του Ωροσκοπίου που εμπεριέχει την οικονομική και συναισθηματική ασφάλεια. Κοσμικά συνδέεται με τον πλανήτη Αφροδίτη και τη Ζωδιακή Περιοχή του Ταύρου.

Διάβαση Πλανήτη :
Σαν διάβαση πλανήτη ορίζουμε τη διέλευση ενός πλανήτη ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, έτσι ώστε να φαίνεται σαν μια κηλίδα πάνω στον ηλιακό δίσκο. Είναι κάποιου τύπου έκλειψη που αφορά όμως πλανήτη και όχι τη Σελήνη.

Διάδοχοι Οίκοι :
Διάδοχοι Οίκοι ονομάζονται οι οίκοι που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στους γωνιακούς. Έτσι λοιπόν διάδοχοι οίκοι είναι οι 2ος , 5ος, 8ος και 11ος.

Διάμετρος :
Σαν Διάμετρος ορίζεται η όψη της αντίθεσης η οποία είναι 180 μοίρες.

Δίας :
Ο Δίας ήταν μυθολογική θεότητα και το όνομά του έχει δοθεί στον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος. Αστρολογικά είναι συνδεδεμένος με την τύχη, την ευημερία, την αφθονία και την υπερβολή.

Διέλευση :
Σαν Διέλευση ορίζεται η θέση των πλανητών στο " Εδώ και Τώρα ". Λαμβάνοντας αυτή τη θέση της κάθε Διέλευσης βγάζουμε συμπεράσματα για τη δεδομένη στιγμή. Παράλληλα όμως μπορούμε να τοποθετήσουμε τη θέση του " Εδώ και Τώρα" πάνω σε έναν γενέθλιο χάρτη. Έτσι για παράδειγμα λέμε έχουμε Διέλευση της Αφροδίτης από τον Ζυγό.

Δίδυμοι :
Οι Δίδυμοι είναι Αστερισμός αλλά αποτελούν και την τρίτη στη σειρά Ζωδιακή Περιοχή. Το σύμβολό τους είναι δύο παιδάκια ή έφηβοι και υπονοούν την δυαδικότητα του εγκεφάλου καθώς και τις πληροφορίες που επεξεργάζεται.

Διπλά - Δίσωμα Ζώδια :
Αρχικά ο όρος αναφερόταν στις Ζωδιακές Περιοχές του Μεταβλητού Σταυρού δηλαδή Διδύμων - Τοξότη - Παρθένου και Ιχθύων. Στην πραγματικότητα όμως αναφέρεται μόνο σε αυτά που έχουν σύμβολο μια δυαδικότητα δηλαδή των Διδύμων και των Ιχθύων.

Διόρθωση Ωροσκοπίου :
Η διόρθωση Ωροσκοπίου είναι ίσως η πιο δύσκολη και χρονοβόρα αστρολογική εργασία. Βάση συγκεκριμένων γεγονότων του παρελθόντος ο Αστρολόγος καλείται να διορθώσει την ώρα γέννησης ενός γενέθλιου ωροσκοπίου. Χρειάζονται τουλάχιστον 10 γεγονότα διαφορετικής φύσης, τα οποία εφαρμόζονται με όλες τις μεθόδους πρόβλεψης πάνω στον γενέθλιο χάρτη.

Δυσαρμονικές Όψεις :
Σαν Δυσαρμονικές Όψεις ορίζονται εκείνες που υπονοούν δυσκολία εκπλήρωσης με αποδοτικό τρόπο. Τέτοιες όψεις θεωρούνται η Αντίθεση, το Τετράγωνο, η Σύνοδος (ανάλογα με τους Πλανήτες που τη σχηματίζουν), η Χιαστί , το Ημι -τετράγωνο και το Ενάμισι Τετράγωνο.

Δύση :
Δύση Ωροσκοπίου ονομάζεται η ακμή του 7ου οίκου, η οποία βρίσκεται στη διάμετρο του Ωροσκόπου και μας δείχνει τον ορίζοντα της δύσης του Ήλιου.

Δωδέκατος Οίκος :
Ο Δωδέκατος Οίκος εμπεριέχει την απομόνωση και την σύνδεση με το συλλογικό ασυνείδητο. Συνδέεται κοσμικά με τον Πλανήτη Ποσειδώνα και την Ζωδιακή περιοχή των Ιχθύων.

Γράμμα Ε

Γράμματα Ζ-Θ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου