Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Άστρο-μυθολογικά στοιχεία του Τυχερού μας Δία.

 

Άστρο-μυθολογικά στοιχεία του Τυχερού μας Δία.

 

Αστρονομία.

Ο Δίας, ο μεγαλύτερος από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, καταλαμβάνει τη θέση του πέμπτου πλανήτη από τον Ήλιο.

Με την εντυπωσιακή του μάζα και διάμετρο, διακρίνεται ως ένας εξαιρετικά σημαντικός  πλανήτης υπέρμετρης ομορφιάς, ενώ η επιφάνειά του διακρίνεται από τα μυστηριώδη σχήματα που μοιάζουν με τον λίθο Lapis Lazuli , δημιουργώντας ένα μαγευτικό θέαμα για τους παρατηρητές του από απόσταση.

Κάποτε, το ηλιακό μας σύστημα φανταζόταν να φιλοξενεί δύο ήλιους, με τον Δία να αναλαμβάνει το ρόλο του δεύτερου ήλιου.

Αλλά, παρά τις προσπάθειές του, ο Δίας δεν κατάφερε να φτάσει στην απαιτούμενη "κρίσιμη μάζα" που θα τον έκανε να λάμψει ως αστέρας.

Έτσι, παρέμεινε ως πλανήτης, αφήνοντας τη φωτεινή του αυτοκρατορία στο παρελθόν και αναλαμβάνοντας τον ρόλο του φύλακα που προστατεύει τους εσωτερικούς πλανήτες από τις απρόβλεπτες απειλές του διαστήματος.

Ο Δίας, πέραν της περιστροφής γύρω από τον ίδιο του τον άξονα, περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, χαρίζοντας μια ολόκληρη περίοδο περίπου 12 ετών για κάθε πλήρη περιφορά.

Η πορεία του γύρω από τον Ήλιο είναι σχεδόν κυκλική, ενώ η παρουσία του στον ουρανό μας αποτελεί μια σταθερή και εντυπωσιακή παρουσία.

Ο Δίας, εκτός από την εντυπωσιακή του εμφάνιση, διακρίνεται και για τους 66 δορυφόρους του, με τους πρώτους τέσσερις να ανακαλύπτονται από τον Γαλιλαίο το 1610.

Οι δορυφόροι αυτοί, Γανυμήδης (Ganymede), Καλλιστώ (Callisto), Ιώ (Io) και Ευρώπη (Europa), ονομάστηκαν από τον Γαλιλαίο Μεδίκεια άστρα, και αποτελούν μερικά από τα μεγαλύτερα σώματα στο ηλιακό μας σύστημα.

Η ανακάλυψή τους αποτέλεσε ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία της αστρονομίας και σημάδεψε την έναρξη μιας νέας εποχής στην παρατήρηση του ουράνιου θόλου.

 

Η παρουσία αυτών των δορυφόρων σε τροχιά γύρω από το Δία ήταν ένα από τα στοιχεία που ενίσχυσαν την αμφισβήτηση της τότε επικρατούσας θεώρησης ότι το κέντρο του κόσμου είναι η Γη.

Αυτό το γεγονός αναδεικνύει τη σημασία της παρατήρησης και της ανακάλυψης στην επιστήμη, καθώς και τον συναρπαστικό τρόπο με τον οποίο οι νέες ανακαλύψεις μπορούν να ανατρέψουν ακόμη και τις πιο εδραιωμένες πεποιθήσεις

 

 

Μυθολογία.

Ο Δίας, σύμφωνα με τη μυθολογία, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς θεούς του ελληνικού πανθέου.

Αναφέρεται ότι ήταν γιος του Κρόνου και της Ρέας, γεννημένος στον Ψηλορείτη της Κρήτης.

Η νύμφη Αμάλθεια τον μεγάλωσε, παρέχοντάς του το γάλα της κατσίκας της, που παραδοσιακά δεν στέρευε ποτέ.

Οι Κουρήτες, χορεύοντας τον "κουρήτικο χορό", προστάτευαν τον Δία ώστε να μην ακούσει τα μωρουδίστικα κλάματα του ο Κρόνος και  ανακαλύψει πως ήταν ζωντανός.

Μετά την Τιτανομαχία, όπου επικράτησε έναντι του Κρόνου, ο Δίας ανέλαβε τον ρόλο του θεού της στεριάς και ορίζει τα πάντα πάνω σε αυτήν.

Έπειτα, παντρεύτηκε την αδελφή του, την Ήρα, και μαζί της απέκτησαν τον Ήφαιστο και τον Άρη.

Ωστόσο, εκτός από τον ρόλο του συντάκτη του κοσμικού νόμου, ο Δίας έχει γίνει γνωστός και για τις ερωτικές του περιπέτειες, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μυθολογίας.

 

Μια άλλη εκδοχή



Υπάρχει επίσης μια εκδοχή που συναρπάζει και αποκαλύπτει τη βαθύτερη σχέση του ανθρώπινου είδους με τον πλανήτη Δία και τις μυθολογικές προσωπικότητες.

Λέγεται πως όταν ο Προμηθέας, με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς, εμψύχωσε τον πρώτο άνθρωπο, τον έστειλε συνοδεία με Ερμή στον Όλυμπο για να γνωρίσει τον Δία.

Ο ενθουσιασμός του Δία για το δημιούργημα του Προμηθέα ήταν τόσο μεγάλος, που αποφάσισε να τον κάνει έναν από τους μεγαλύτερους πλανήτες στον ουρανό, δωρίζοντας του το όνομά του.

Ετυμολογικά, το όνομα Δίας προέρχεται από τον Ζεύς, που σημαίνει «Ζωή» και «ζεύξη», συμβολίζοντας την ανανέωση την απέραντη ενέργεια αλλά και τη ζεύξη του «θεϊκού σπινθήρα» μέσα στο Υλικό Κρόνιο Σώμα.

Αυτή η εκδοχή συνδέει τον Δία με τις έννοιες της ανάπτυξης και της αφθονίας, αναδεικνύοντας τον ως έναν πλανήτη που εκφράζει την εξέλιξη και την ανεξάντλητη δύναμη της ζωής, σαν ένα « Ιδανικό Γονεϊκό Πρότυπο ».

Είναι το ουράνιο σύμβολο της απέραντης ενέργειας και της διαρκούς εξέλιξης, προσφέροντας μια νέα διάσταση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αγάπη και τον σεβασμό προς τον κόσμο μας και την αξία της ζωής, με στοιχεία τα οποία έρχονται απευθείας από το Πνευματικό Πεδίο.

 

Αστρολογία.

Ο Δίας δεν εντάσσεται ούτε στους "εσωτερικούς" "προσωπικούς" πλανήτες αλλά ούτε και στους εξωτερικούς.

 Θεωρείται πως λειτουργεί σαν "μεσάζων" αγαθοεργός πλανήτης.

Όταν δεν υπάρχουν "προσβολές" του Δία στον γενέθλιο χάρτη, εκφράζονται τα κυριότερα χαρακτηριστικά του, όπως καλοπιστία, αισιοδοξία και μεγαλοψυχία.

Ο Δίας συμβολίζει την ευκαιρία, την επέκταση και την προστασία, φέρνοντας αισιοδοξία και θετική ενέργεια σε κάθε γενέθλιο χάρτη που τον φιλοξενεί.

Με τη σύνθετη και πολυδιάστατη φύση του, ο Δίας λειτουργεί ως ένας γεφυρωτής ανάμεσα στους προσωπικούς πλανήτες, που αντικατοπτρίζουν τις εσωτερικές μας εμπειρίες, και στους εξωτερικούς πλανήτες, που αντιπροσωπεύουν τις δυνάμεις που διαμορφώνουν την κοινωνία και τον κόσμο γύρω μας.

Αυτός ο ρόλος του Δία τον καθιστά έναν κεντρικό παράγοντα στην κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ ατομικών και συλλογικών εμπειριών.

Ο Δίας ενσαρκώνει την καλοτυχία, την εξέλιξη και την άνεση, προσφέροντας μας την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια βαθύτερη κατανόηση της ίδιας της ζωής.

Η παρουσία του στον γενέθλιο χάρτη ενθαρρύνει την ανάπτυξη , επισημαίνοντας το μονοπάτι προς την προσωπική και πνευματική διαδρομή.

Μέσα από την επιρροή του Δία, μπορούμε να βρούμε την έμπνευση και τη δύναμη να επιδιώξουμε τα όνειρά μας και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια με αισιοδοξία και μεγαλοψυχία.

 

Η Τύχη του Δία όταν βρίσκεται στα ζώδια:

 

Κριός

Η τύχη έρχεται μέσω δράσης, με αποτέλεσμα να πετυχαίνονται γρήγορα οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι .

Θετική εκδήλωση: αυθεντικότητα, τόλμη.

Αρνητική εκδήλωση : πιεστικότητα, ανυπομονησία, εγωκεντρισμός.

 

Ταύρος.

Η τύχη συνδέεται με τις υλικές αξίες αλλά και την αυτοεκτίμηση. Οι κινήσεις συνήθως είναι μετρημένες βάση της ασφάλειας.

Θετική εκδήλωση : βαθιά ικανοποίηση και αυτοεκτίμηση.

Αρνητική εκδήλωση : σπατάλη υλικών πόρων.

 

Δίδυμοι.

Η εκπαίδευση είναι εισιτήριο ευημερίας, διότι απαιτείται πνευματική πειθαρχία, η οποία όταν επιτυγχάνεται, τα αποτελέσματα είναι περισσότερο από ικανοποιητικά.

Θετική εκδήλωση : χιούμορ και καλές κοινωνικές σχέσεις.

Αρνητική εκδήλωση : εύκολη διάσπαση της προσοχής και αποπροσανατολισμός από τους στόχους.

 

Καρκίνος.
Θείο Δώρο η συναισθηματική νοημοσύνη, που δίνεται απλόχερα.

Η τύχη έρχεται όταν υπάρχουν συναισθηματικοί και οικογενειακοί δεσμοί, ακόμα περισσότερο αν έχουν κάποια στιγμή διαρραγεί .

Θετική εκδήλωση : γεφύρωση συναισθηματικών σχέσεων και ηθική αντιμετώπιση των άλλων.

Αρνητική εκδήλωση : Έντονες ηθικές απόψεις που οδηγούν στις μέγιστες συναισθηματικές ταλαντώσεις και σε αναποφασιστικότητα.

 

Λέοντας.

Η ευτυχία έρχεται όταν το άτομα έρχεται σ επαφή με τις δημιουργικές του ικανότητες.

Οι δράσεις δημιουργίας στέφονται συνήθως με επιτυχία.

Θετική εκδήλωση : αυτογνωσία , δημιουργικότητα, καλές εντυπώσεις στον περίγυρο.

Αρνητική εκδήλωση : Τζόγος, υπερεκτίμηση δυνατοτήτων και ικανοτήτων.

 

Παρθένος

Η τύχη έρχεται λόγω της καλής αντίληψης του περιβάλλοντος, τόσο σε θέματα εργασίας όσο και υγείας.

Θετική εκδήλωση : επανορθώσεις και διορθώσεις ανισορροπιών σε εργασιακούς χώρους και σε θέματα που αφορούν στην υγεία.

Αρνητική εκδήλωση :  Γραφειοκρατία , τελειομανία.

 

Ζυγός.

Συνήθως η τύχη έρχεται μέσα από τους άλλους , είτε συντρόφους είτε συνεργάτες, είτε φίλους. Το ευρύ κοινωνικό δίκτυο που αναπτύσσεται δίνει αυξημένες πιθανότητες ατόμων που θα σταθούν κοντά τους και θα τους ωφελήσουν.

Θετική εκδήλωση : Αρμονία, διπλωματία, δικαιοσύνη.

Αρνητική εκδήλωση : Να μην ικανοποιούν κανέναν στην προσπάθεια τους να τους ικανοποιήσουν όλους.

 

Σκορπιός.

Η επιτυχία έρχεται όταν γίνει αντιληπτή  η ικανότητα να εξουσιάζουν τον εαυτό τους και να βοηθούν στην ασφάλεια των άλλων.

Θετική εκδήλωση : Μαγνητική προσωπικότητα , ερωτισμός, σιωπηλή δύναμη.

Αρνητική εκδήλωσηΚτητικότητα  και ψυχαναγκασμός.

 

Τοξότης.

Η τύχη είναι η ίδια η ζωή και κάθε της βίωμα που μπορεί να πάρει.

Αναπτύσσεται και γίνεται περισσότερο αντιληπτή μέσα από ταξίδια πραγματικά ή νοητικά.

Θετική εκδήλωση : Ο εξερευνητής της ζωής, αισιοδοξία, φιλοσοφία, πνευματικότητα.

Αρνητική εκδήλωση : Φανατισμός, δογματισμός.

 

Αιγόκερως.

Δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο….  Και τότε θα έρθει η τύχη.

Θετική εκδήλωση : αυτό πειθαρχία, επαγγελματική επιτυχία.

Αρνητική εκδήλωση : Απαισιοδοξία , φιλαργυρία, «περιοριστικά  πιστεύω».

 

Υδροχόος.

Η τύχη συνδέεται με την απεριόριστη κοινωνικότητα και επαφή με πολλούς και διαφορετικούς κόσμους.

Θετική εκδήλωση : Αφύπνιση , κοινωνική και πολιτική συνείδηση.

Αρνητική εκδήλωση : προκλητικότητα, ισχυρογνωμοσύνη.

 

Ιχθύες.

Ο φύλακας άγγελος…… δεν έχει σημασία ποιος είναι ή ποιος παίζει αυτόν τον ρόλο.

Η πίστη σ αυτόν τον δημιουργεί και πάντα υπάρχει…..

Θετική εκδήλωση : Δημιουργική φαντασία, καλλιτεχνικά ταλέντα, αγάπη γεμάτη κατανόηση.

Αρνητική εκδήλωση : ταύτιση και αποπροσανατολισμός.



Από την Ελίνα Βατικιώτη
Υπεύθυνη Σπουδών του Αστρολογικού Σχολείου : 
Facebook : 

Instagram: 

Τικ Τοκ

YouTube 






 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου